Brillenmode door de jaren heen – Eye Wish Opticiens Blog

Brillenmode door de jaren heen

Als je weleens naar een thema-feestje bent geweest, heb je je vast ook weleens verdiept in de brillenmode van voorgaande decennia. Je jaren 60-outfit is namelijk pas compleet met een over-de-top bril uit de mode van toen!

We gingen op zoek naar de brillenmode van de jaren 30 van de vorige eeuw tot nu. En hebben alle trends van toen op een rij gezet. Bekijk hieronder welke brillen jouw grootouders’ ouders hebben gedragen!

Benieuwd naar de huidige trends? Bekijk ons online assortiment.

Bekijk de collectie

Het begon allemaal in de jaren 30…

Aan het begin van de twintigste eeuw kreeg de bril zijn huidige ontwerp, maar dan nog vrij eenvoudig en praktisch vormgegeven. De vrouwen droegen randloze, draadmonturen en de mannen hadden zogeheten schildpad brillen met ronde glazen.

De zonnebrillenmode voor vrouwen bestond uit transparante P3-modellen. De mannen droegen Aviator-achtige zonnebrillen met een meer ronde vorm en gemaakt van thermoplast. Thermoplast is een soort kunststof dat zacht wordt bij verhitting.

In de jaren ’30 kreeg ook Ray-Ban grote naamsbekendheid. Lees hier alles over de bijzondere geschiedenis van het merk of bekijk alle Ray-Ban zonnebrillen.

De brillentrends van de jaren 40

In de jaren veertig was er kledingschaarste. Daardoor was het moeilijk om er modieus bij te lopen. De brillen in de jaren veertig maakte dan ook geen spectaculaire sprongen vooruit. De eyewear voor de mannen bleef bestaan uit ronde, schildpad monturen.

De mode voor vrouwen werd wel vernieuwd doordat zij in deze tijd aan het werk moesten: de cat-eye was geboren. De zonnebrillen waren zelfs voorzien van opvallende bloempatronen. De mannen droegen nog steeds Aviator-achtige monturen maar nu met metalen frame.

Eyewear in de jaren 50

In de jaren 50 droegen mannen voornamelijk pakken en vrouwen jurken, die naar sociale evenementen werden aangevuld met een hoed en handschoenen. De aluminium cat-eye bril kwam voor de vrouwen in de mode en de zonnebrillen kregen een Aviator look.

De gewone brillenmode voor de mannen kreeg een dik aangezette bovenboog waarmee de wenkbrauwen werden benadrukt. De zonnebrillen voor de mannen begonnen op de hedendaagse Wayfarer te lijken.

Cat-eye brillen in de jaren 60

Dit decennium werden de brillen voor vrouwen minder klein en ‘scherp’ zoals de cat-eye bril in de jaren 50 was. Zo werd het cat-eye montuur verfijnder ontworpen met grotere glazen. Heren droegen grotere, rechthoekige brillen, meestal in het P3-model (Nerdy).

Op het gebied van zonnebrillenmode was Jackie Kennedy – de vrouw van John F. Kennedy – een rolmodel voor veel vrouwen. De cat-eye zonnebrillen werden geïnspireerd door de stijl van Jackie O.: brillen met zachte, oplopende lijnen die alle aandacht trekken. De heren droegen voornamelijk zonnebrillen in de Olympian-stijl, gekenmerkt door rechthoekige glazen en een rechte neusbrug.

Brillen in de jaren 70

In de jaren 70 was geen enkele mode-statement te gek. Vrouwen droegen bijna alleen nog maar broeken en mannen droegen felgekleurde en nauwsluitende kleding. De brillen van de vrouwen in de jaren 70 mochten dan ook gezien worden en oversized designerbrillen speelden een belangrijke rol.

De brillen voor de mannen kregen een Aviator-model, maar nu met grote, funky glazen met gradiënt tint. De zonnebril voor vrouwen in de jaren 70 was gelijk aan de gewone bril: oversized designmonturen. De zonnebrillenmode voor mannen was net als de gewone brillenmode: grote, funky en gradiënt brillen.

Brillen in de jaren 80

De monturen voor vrouwen werden dunner en kregen grotere glazen. De mannen droegen ook grote brillen, bijna oversized, in metallic kleuren.

De zonnebrillen in de jaren 80 voor vrouwen waren kleurrijke gedecoreerd terwijl de zonnebrillenmode voor mannen bestond uit metallic gekleurde monturen en de brillen voor het eerst gespiegelde glazen kregen. Ook waren de zonnebrillen nog steeds groot en oversized.

Het is niet eenvoudig om een zonnebril te vinden die volledig aansluit op jouw wensen. Zo bepaal je welke zonnebril het beste bij jou past >>>

The ninetees

De jaren 90 stonden in het teken van minimalistische monturen: de brillen waren ovaalvormig met  draadframes. Dit gold voor zowel de mannen als de vrouwen.

De zonnebrillen voor de vrouwen waren in dezelfde trend als de gewone brillen en de mannen droegen zonnebrillen met een sportief montuur: half-rim en wrap-around.

Brillen uit de zero’s

In het begin van de zero’s van de huidige eeuw waren rechthoekige monturen in de mode voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen droegen bekende designmerken met veel bling-bling en mannen kozen voor het eerst de zogeheten shutter shades: zonnebrillen met lijnen over de glazen voor een luxaflex look.

De brillenmode van vandaag de dag

Vandaag de dag wordt de brillenmode geïnspireerd door vintage trends met moderne kleuren. Mannen dragen dikke, oversized monturen. De zonnebrillen zijn uitgesproken en op de jaren 60-geïnspireerd. De zonnebrillen voor mannen zijn rond en extra licht van gewicht gemaakt.

Benieuwd naar de huidige trends? Bekijk ons online assortiment.

Bekijk de collectie

Radhika Stylist

Jackie O inspireerde de Jaren 60 zonnebrillen voor vrouwen!

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer