Contactlenzen voor kinderen: Wat je moet weten – Eye Wish Opticiens

Contactlenzen voor kinderen: Wat je moet weten

Het is een misverstand dat contactlenzen alleen voor volwassenen zijn, ook kinderen kunnen contactlenzen dragen. Tijdens het spelen en sporten kan een bril onhandig zijn voor kinderen. Ook voelen kinderen zich niet altijd comfortabel bij het dragen van een bril. Dit zorgt ervoor dat ouders steeds vaker informeren naar de mogelijkheden voor contactlenzen voor hun kind. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk als je contactlenzen aan wilt schaffen voor jouw kind? In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Zijn er speciale contactlenzen voor kinderen?;
  • Vanaf welke leeftijd kan een kind veilig lenzen dragen?;
  • Wat zijn de voor- en nadelen van contactlenzen voor kinderen?;
  • Hoe schaf je contactlenzen voor kinderen aan en wat zijn de kosten?

Heeft jouw kind behoefte aan het dragen van lenzen? En wil je graag weten of het geschikt is voor jouw kind? Maak vrijblijvend een afspraak bij een Eye Wish opticien bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

Speciale contactlenzen voor kinderen, bestaan deze?

Speciale lenzen voor kinderen bestaan niet. Als een kind een eenvoudige oogafwijking heeft, dan is het mogelijk om standaard dag- of maandlenzen te dragen. Standaard dag- of maandlenzen worden ook gedragen door volwassenen en hebben meerdere voordelen.

Vanaf welke leeftijd kan een kind contactlenzen dragen?

Een kind kan lenzen gaan dragen wanneer hij daar aan toe is. Dat betekent dat er geen strikte leeftijdsgrens aan is verbonden. Dit komt omdat de ogen van kinderen het hardst groeien in de eerste levensjaren. Wel is het belangrijk dat een kind zelf goed en hygiënisch kan omgaan met lenzen, daarom adviseren wij pas lenzen als kinderen rond de 9 jaar oud zijn. Deze leeftijd kan verschillen per individu.

Contactlenzen bij kinderen: wat zijn de voor- en nadelen

De voordelen van contactlenzen bij kinderen hebben een overlap met de voordelen van contactlenzen voor volwassenen. Een van de belangrijkste voordelen die speciaal geldt voor kinderen is dat ze kunnen sporten en spelen zonder dat er een bril in de weg zit. Andere voordelen zijn:

  • Geen beslagen bril meer of druppels op de bril;
  • Een groter blikveld;
  • Geen vieze bril meer;
  • Mogelijk een gevoel van zelfverzekerdheid, omdat lenzen de oogafwijking van het kind niet direct zichtbaar maakt.

Nadelen van contactlenzen zijn als volgt:

  • Contactlenzen hebben zorg nodig, je moet maandlenzen regelmatig goed schoonmaken en als ouder moet je hier mogelijk bij helpen;
  • Het zwemmen met contactlenzen is niet verstandig, aangezien je de lenzen hierbij kunt kwijtraken. Gaat je kind nog naar zwemles? Doe dan de lenzen uit voordat hij of zij gaat zwemmen. Of kies voor een zwem- of duikbril die de ogen volledig omsluit.

Hoe schaf je lenzen voor kinderen aan en wat zijn de kosten?

Met een oogmeting bij Eye Wish kunnen we zien of contactlenzen geschikt zijn voor jouw kind. Onze optometristen voeren deze oogmeting uit bij kinderen vanaf 8 jaar. Opticiens verzorgen de oogmeting voor kinderen vanaf 12 jaar. Het kan namelijk zijn dat lenzen niet lekker liggen op het oog en daardoor gaan irriteren. Als dit het geval is kunnen we de lenzen aanpassen. Ook kan het zijn dat we je toch adviseren om te kiezen voor een bril.

De kosten van contactlenzen voor kinderen hangen sterk af van de oogafwijking. Bij een ingewikkelde oogafwijking zijn de kosten vaak hoger. Met de uitslag van de oogmeting kunnen we meer informatie geven over de kosten. Het is mogelijk om eerst dag- of maandlenzen uit te proberen, of direct een maandpakket te bestellen.

De volgende stap: de oogmeting

In dit artikel heb je kunnen lenzen dat er geen speciale kinderlenzen bestaan en dat kinderen gemiddeld vanaf hun 9e lenzen kunnen dragen. Ook zijn er zowel voor- als nadelen verbonden aan het dragen van contactlenzen. Tot slot hebben we toelicht waarom je het beste een oogmeting kunt laten doen en waar de kosten vanaf hangen.

Kom naar een van onze winkels om een oogmeting met jouw kind te doen, of plan direct online een afspraak in.

Maak een afspraak

Radhika Stylist

Wij adviseren pas contactlenzen bij een leeftijd van ongeveer 9 jaar.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer