Dit is Gucci’s wervelende geschiedenis - Eye Wish Blog

Dit is de wervelende geschiedenis van modehuis Gucci

Als bestverkopend Italiaans modehuis is Gucci niet meer weg te denken uit de fashion-industrie. Maar desondanks heeft het merk de afgelopen decennia behoorlijk wat ups and downs gehad. Met de excentrieke Alessandro Michele aan het hoofd van het merk floreert het modehuis meer dan ooit. Lees hier hoe Gucci is ontstaan en hoe deze designer de huidige collectie heeft beïnvloed.

Waar komt Gucci vandaan?

Het verhaal van Gucci begint in 1921, toen de Italiaanse Guccio Gucci een winkel in lederwaren startte. Guccio was jarenlang werkzaam in hotels in Parijs en Londen en raakte daar onder de indruk van de rol die bagage speelde als statussymbool voor de elite. Tijd om een eigen tassenlijn te beginnen in zijn woonplaats Florence, dus. Met de hulp van zijn drie zoons werd de winkel een groot succes. Guccio opende als snel filialen in Milaan en Rome en breidde zijn collectie uit met loafers en items van wol en zijde. De rest is geschiedenis: in no-time werd een item met het Gucci-logo erop een must have voor filmsterren, first ladies en andere bekendheden.

Toen Guccio in 1953 overleed, nam zijn zoon Aldo in samenwerking met zijn broers plaats in de directie van het merk. Aldo had grote ambities: hij wilde Gucci ook buiten Italië groot maken. En met succes, want het modehuis groeide als snel uit tot wereldmerk. Maar na alle successen werd het in de jaren 80 een stuk moeilijker voor Gucci. Familievetes en de moord op Guccio’s kleinzoon Maurizio, die inmiddels directeur van het bedrijf was, zorgde ervoor dat het merk flink in de rode cijfers kwam te staan. Na de verkoop aan een investeerder in 1990 groeide het merk weer uit tot de grootmacht zoals we die nu allemaal kennen.

Een keerpunt voor Gucci door Alessandro Michele

Designer Tom Ford zorgde ervoor dat de mensen weer gingen vechten om items van Gucci. Na Fords vertrek zorgde de wisselende collecties van Frida Giannini ervoor dat de verkoopcijfers weer iets daalden, maar gelukkig was daar Alessandro Michele: de designer die Gucci gewaagder dan ooit neerzet. Michele als creative director is een enorm contrast met de gecontroleerde designs van zijn voorganger. Zijn persoonlijke stijl verraadt zijn liefde voor de jaren 80: de langharige Alessandro is vooral te zien in hippie-achtige bloesjes met bloemen, halsdoekjes van Indiaas zijde en een ruime collectie antieke ringen aan zijn vingers.

Door het abrupte vertrek van Giannini kwam Michele voor een moeilijke keuze te staan: ging hij de collectie die bijna af was lanceren of zou hij binnen vijf dagen een compleet eigen collectie neerzetten? Vanzelfsprekend koos de excentriekeling voor het laatste, een beslissing die zijn werkwijze en oneindige creativiteit tekent.

Een ode aan de 80s

Met Alessandro Michele aan het roer ging Gucci een nieuwe richting op en herpositioneerde het modehuis zich met eclectische, kleurrijke items die vintage en nieuw combineren. Zo maakt Michele veel gebruik van klassiekers, die hij subtiel updatet naar zijn eigen op de jaren 80 geïnspireerde stijl. En ook in zijn collectie van 2018 grijpt hij terug naar zijn favoriete decennium. Op de catwalk zien we getoupeerde kapsels, over the top schoudervullingen en de kleurrijkste pailletten voor een extra glam effect. Die zorgeloze, vrolijke sfeer van de jaren 80 komt ook terug in de zonnebrillencollectie van Gucci. Met vintage modellen in fluorescerende kleuren creëert het merk ware eyecatchers. Maar ook androgyne monturen zoals de pilotenbril laten zien dat Michele niet bang is om een moderne twist te geven aan klassiekers. Kies deze zomer dus voor een accessoire in een opvallende vorm die de mooiste fluorescerende kleuren combineert met een vintage stijl. Zo maak je je outfit helemaal af!

Ben jij klaar voor een 80s inspired bril van Gucci? Bekijk onze Gucci brillencollectie of maak een afspraak met onze stylist in de winkel voor jouw persoonlijke advies.

Benieuwd geworden naar onze merken? Bekijk ze op ons blog:

• Lees het verhaal achter modehuis Yves Saint Laurent
• Creëer een zakelijke look met een montuur van Hugo Boss
• Ontdek jouw Italiaanse kant met de brillen van Max Mara

Ellen Stylist

Alessandro Michele designs vormen een enorm contrast met zijn voorganger.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer