Herfstweer en autorijden: de maatregelen voor goed zicht - Eye Wish Blog

Herfstweer en autorijden: de maatregelen voor goed zicht

De herfst komt er aan en dat betekent: meer kans op regen, een laagstaande zon, later licht in de ochtend, eerder donker in de middag en een grotere kans op files. Het is belangrijk dat je als automobilist extra scherp bent tijdens deze dagen. Een goede voorbereiding kan hierbij helpen.

In dit artikel bespreken we de problemen waar je tegenaan loopt als je de auto in stapt met herfstweer. Daarnaast geven we je een aantal oplossingen die je kunnen helpen om veilig het herfstweer te trotseren.

Denk je dat je nachtblind bent?
Kom dan langs bij een van onze opticiens om de oorzaak vast te stellen.

Maak een afspraak

Lees verder na de afbeelding.

autobril

Algemene maatregelen bij herfstweer op de weg

In de herfst hebben meer mensen last van vermoeidheid. Het is belangrijk om zo uitgerust mogelijk de auto in te stappen om ongelukken te voorkomen. Je kan hier zelf aan werken door minimaal 6 uur per nacht te slapen, de verwarming in de auto niet te hoog te zetten en na twee uur rijden een korte pauze te nemen.

Hoe herken je nachtblindheid en wat doe je er tegen?

Zodra het donker wordt zie jij steeds slechter en doen de koplampen van tegenliggers pijn aan je ogen. Herken je deze klachten? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van nachtblindheid. Bij nachtblindheid kunnen je ogen maar lastig wennen aan het donker. Over het algemeen hebben ogen een gewenningsperiode nodig wanneer ze overschakelen van een lichte naar een donkere ruimte, maar als je last hebt van nachtblindheid dan duurt deze periode erg lang en lukt het overschakelen slecht.

Nachtblindheid kan je niet zomaar oplossen, maar een bril met gele glazen: de autobril, kan wel helpen om de klachten te verminderen. De voordelen van een autobril zetten we op een rij:

  • Verhoging van het contrast: hierdoor zie je verkeersborden en witte strepen op de weg beter.
  • Dimmen van ledlicht: gele glazen dimmen het licht waardoor je niet meer verblind wordt door felle koplampen.
  • Beter zicht bij slecht weer: bij regen komt er schittering op het wegdek. Een autobril met gele glazen filtert de schittering waardoor je beter het wegdek ziet.
  • Uitgeruste ogen: met een autobril hoef je minder te knijpen met je ogen, hierdoor kom je een stuk meer uitgerust aan je bestemming.

De autobril, ook wel nachtbril genoemd, kan je zowel mét als zonder sterkte bestellen.

Laagstaande zon, hoe kan een goede zonnebril helpen?

Het einde van een werkdag, je rijdt terug naar huis en dan ineens verblindt de felle zon je. Een laagstaande zon kan gevaarlijk zijn als je deelneemt aan het verkeer. Ontzettend veel mensen hebben last van de laagstaande zon, maar gelukkig kan een goede afgestelde zonnebril gevaarlijke verkeerssituaties vermijden.

Een goed afgestelde zonnebril moet in ieder geval voldoen aan de volgende punten:

  • Goede pasvorm: vaak denken mensen hier niet over na, maar het is ontzettend belangrijk dat een zonnebril goed op je gezicht past. Alleen dan valt er zo min mogelijk zonlicht langs het montuur in de ogen en kan de zonnebril optimaal zijn werk doen.
  • Geschikte glazen: om weerspiegeling van het licht te voorkomen, en schittering te filteren, is het belangrijk dat een zonnebril is voorzien van een road-view of gepolariseerde glazen.
  • Grote glazen, dun montuur: voor een ruim blikveld is het prettig om grote brillenglazen te hebben met een dun montuur. Uiteraard speelt smaak hier een rol, maar grote glazen zijn wel zo praktisch.

Kortom, een goede zonnebril zorgt voor meer veiligheid op de weg.

Veilige deelname aan het verkeer

Met een goed afgestelde zonnebril, en een eventuele autobril, ben je beter voorbereid op het herfstweer tijdens het autorijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je goed uitgerust in de auto stapt.

Maak nu een afspraak bij ons in de winkel om de juiste autobril of zonnebril aan te schaffen.
Vind een winkel

Radhika Stylist

Een goede zonnebril zorgt voor meer veiligheid op de weg.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer