Welke zonnebril past bij mij? – Eye Wish Opticiens Blog

Welke zonnebril past bij mij? Volg 5 stappen om erachter te komen!

Even een zonnebril kopen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waarvoor wil je de zonnebril precies gebruiken: wil je liever een stevige bril voor het sporten of draag je hem alleen op een terras? Het oog wil natuurlijk ook wat, dus de bril moet ook goed aansluiten bij je stijl en de vorm van je gezicht. En wat dacht je van de gezondheid van je ogen? Het is van belang om je ogen goed te beschermen tegen uv-straling.

Kortom: het kiezen van de juiste bril is een (leuke) uitdaging! Daarom delen wij een checklist met 5 stappen zodat jij eenvoudig bepaalt welke zonnebril het beste bij jou past.

Stap 1: Wanneer draag je de zonnebril?

Er bestaan verschillende soorten zonnebrillen. Daarom is het belangrijk om van te voren te bedenken voor welke situaties jij een zonnebril nodig hebt. Een zonnebril waarmee je alleen op het terras gaat zitten, is namelijk anders dan een zonnebril voor in de auto. En alleen al tussen sportbrillen bestaan grote verschillen. Tennissen kan bijvoorbeeld prima met een Ray-Ban of een Carrera, maar wielrenners zoeken vaak meer gestroomlijnde exemplaren.

Bekijk alvast de zonnebrillen collectie van Eye Wish Opticiens

Bekijk onze zonnebrillen

Stap 2: Welke zonnebril past bij jouw gezicht?

Een bril is bepalend voor je uiterlijk. Zo kun je bepaalde gelaatskenmerken versterken of juist verzachten. Dat doe je door allereerst jouw gezichtsvorm te bepalen, waarna je precies weet welk montuur je wel of niet goed staat.

Ovaal gezicht

Heb je een ovale gezichtsvorm? Dan ben je een geluksvogel! Omdat je kaak en voorhoofd ongeveer even breed zijn, staan alle zonnebrillen je goed! Zorg er wel voor dat je bril niet te breed of te smal is.

Rond gezicht

Bij een rond gezicht staat een rechthoekig montuur je erg goed. Een rechthoekig montuur maakt jouw gezicht optisch langer en slanker. Maar ook brillen met rechte lijnen, brede glazen en donkere kleuren passen goed bij jou! Denk bijvoorbeeld aan het Wayfarer model van Ray-Ban. Draag geen ronde monturen: deze versterken de rondingen van je gelaat.

Vierkant gezicht

Een vierkant gezicht wordt gekenmerkt door een brede kaak en een breed voorhoofd. Deze leent zich uitstekend voor zonnebrillen met ronde vormen, die de wenkbrauwlijn subtiel benadrukken. Zo zorg je ervoor dat je gezicht optisch langer is.

Hartvormig gezicht

Ga voor een vintage pilotenbril (Aviator) óf een stijlvolle vierkant montuur als je een hartvormig gezicht hebt. Deze monturen lopen namelijk met de contouren van jouw gezicht mee. Zodoende leg je het accent op de smalle onderkant van je gezicht. Ook ronde zonnebrillen zijn zeer geschikt voor jouw gezichtsvorm!

Stap 3: Welke trends en kleuren?

Ook niet onbelangrijk: meegaan met de meest recente zonnebrillentrends! Er is voor ieder wat wils: van vierkante monturen en stijlvolle metalen zonnebrillen tot extravagante en krachtige designs.

De meeste mensen weten al – voordat ze een winkel binnenstappen – welke kleur ze kiezen. Zwart is vooral erg populair. Maar als je een heel witte huid hebt, oogt zwart vaak te hard. Dan passen warme en zeker ook koele kleuren beter bij je. Heb je een donkere huidskleur? Dan kun je donkere monturen goed hebben.

Stap 4: Wat is de juiste UV-bescherming en heb ik polarisering nodig?

Iedereen weet dat de zon jouw huid kan beschadigen. Maar wist je ook dat zonnestralen schadelijk zijn voor je ogen? Op de lange termijn kan UV-straling oogziektes als staar veroorzaken. Kies daarom een zonnebril met een goede UV-filter. Elke zonnebril wordt ingedeeld een van de volgende categorieën:

  • Categorie 0-1: geschikt voor bewolkt weer
  • Categorie 2-3 (standaard bescherming): geschikt voor zonnig tot zeer zonnig
  • Categorie 4: geschikt voor wintersport. Niet geschikt voor in de auto.

 

De kleur van je glazen

Ook de kleur van het glas heeft invloed op je zicht. Zo zorgen grijze glazen voor een rustig beeld en heb je met bruine glazen helder zicht. Met oranje glazen verhoog je het contrast waardoor ze zeer geschikt zijn voor deelname in het verkeer. De kleur groen houdt enkel fel licht tegen, maar laten wel kleuren door waar het oog gevoelig voor is.

Gepolariseerde brillenglazen

Ben je regelmatig op het water te vinden, ga je op wintersport of neem je vaak deel aan het verkeer? Dan bieden gepolariseerde glazen de oplossing. Polarisering werkt tegen glinsteringen en geven rust aan je ogen. De zonnestralen worden door een soort horizontale lamellen in deze glazen weerkaatst, zodat je minder licht in je ogen krijgt. In de winkel hebben we speciale testjes zodat je het verschil goed kunt zien.

Vanwege UV-bescherming is het ook raadzaam om een zonnebril te dragen op wintersport. Lees hier alles over >>>

Stap 5: Hoe stel ik mijn zonnebril goed af? 

Heb je een goede bril hebt gevonden? Dan komt de belangrijke finishing touch: het afstellen van de bril. We raden het aan om dit niet zelf te doen, maar het over te laten aan een expert.

We verwarmen de pootjes en buigen ze op maat. Zo sluit de bril perfect aan op jouw gezicht! Mocht je na een paar weken, maanden of eventueel zelfs jaren vinden dat je bril toch niet helemaal lekker zit, dan kunnen we de bril gewoon nog een keer verstellen. Loop binnen in een van onze winkels en we helpen je direct!

Radhika Stylist

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer