Valentijnsdag - Wat hebben jouw ogen met aantrekkingskracht te maken? – Eye Wish

Valentijnsdag – Wat hebben jouw ogen met aantrekkingskracht te maken?

Met Valentijnsdag kun je niet om de liefde heen. Overal komt de liefde terug. Ook je ogen hebben het een en ander met liefde en aantrekkingskracht te maken. Misschien heb jij het al eens meegemaakt, dat je oogcontact maakt met iemand anders, maar dat het wegkijken net een tikkeltje langer duurt dan normaal gesproken. Het lijkt alsof de tijd even stilstaat. 

Oogcontact is heel normaal en valt onder non-verbale communicatie. Onbewust maakt je brein een inschatting van de persoon in kwestie en doe je aannames over hoe deze persoon zal zijn. Je kijkt weg bij een meningsverschil en je maakt langer oogcontact als je interesse hebt in dat wat diegene te vertellen heeft. Wist je dat je pupillen ook vergroten zodra jij iemand ziet die je aantrekkelijk vindt?

In dit artikel lees je alles over het effect van oogcontact maken: 

  • Vertrouwen versterken
  • Gesprek onthouden
  • 3.3 seconden grens
  • Eerlijkheid vergroten
  • Bewustzijn
  • Aantrekkingskracht
  • Verliefdheid

Wil jij jouw Valentijnsoutfit compleet maken met een nieuwe bril? Ontdek onze nieuwste monturen op de website.

Bekijk de collectie

Lees verder onder de afbeelding.

Vertrouwen versterken

Wil je het vertrouwen van iemand winnen? Zorg dan dat je oogcontact met degene maakt. Het oogcontact zorgt ervoor dat het onderlinge vertrouwen wordt vergroot. Let wel op, mocht de persoon in kwestie het niet met jou eens zijn en jou niet geloven, dan zal het maken van oogcontact hier negatief effect op hebben. Hij of zij zal je zelfs minder gaan geloven. 

Maak je oogcontact met iemand die nog een beetje sceptisch is over jouw mening, dan creëer je juist weer meer geloofwaardigheid en zul je hem of haar gemakkelijker aan jouw zijde krijgen. Oogcontact kan mensen openstellen voor jouw ideeën, zodat overtuigen makkelijker is.

Gesprek onthouden

Als je wilt dat iemand onthoudt wat jij te zeggen hebt, maak dan oogcontact. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maar liefst 30% van de tijd oogcontact maken mensen beter in staat stelt om je woorden te onthouden. 

Met andere woorden, ga jij met Valentijn op date? Zoek dan vooral het oogcontact op en houdt dit vast. Ongeveer 20 seconden per minuut is voldoende, maar blijf niet staren. 

3.3 seconden grens

Als iemand je net iets te lang aankijkt, is het niet meer dan logisch dat je hier ongemakkelijk door wordt. Toch heeft het aankijken van iemand een positief effect op wat iemand van jou vindt. Maar waar ligt de grens? Wanneer kijk je iemand te lang aan? Onderzoek toont aan dat het oogcontact na 3,3 seconden als vervelend wordt ervaren. 

Bij dit onderzoek werden 498 bezoekers van het London Science Museum gevraagd om videoclips te bekijken. Tijdens deze clips keken de acteurs en actrices recht in de ogen van de museumbezoeker. Als het oogcontact hen te veel werd, of ongemakkelijk begon te worden, moest er een rode knop worden ingedrukt. Hieruit blijkt dat de deelnemers het oogcontact na 3.3 seconden onprettig begonnen te vinden.

Eerlijkheid vergroten

Zoekt de ander steeds oogcontact met jou? Dan ben jij sneller geneigd om eerlijk antwoord te geven op zijn of haar vragen. Dit is onderzocht door deelnemers in een telefooncel te plaatsen. Hierin lag ergens een dubbeltje verstopt. Zodra ze dit dubbeltje vonden, kwam een onbekend persoon de telefooncel binnen om het geld op te eisen en te beweren dat dit van hem of haar was.

Deelnemers waren eerder geneigd het geld terug te geven aan deze persoon wanneer de vreemdeling direct oogcontact maakte. Met andere woorden, direct oogcontact maken zorgt ervoor dat een ander sneller eerlijk tegen je is.

Bewustzijn

Mensen zijn veel meer van zichzelf bewust wanneer een ander oogcontact met hen maakt. Mensen zijn bewuster van hun gedrag en meer op zichzelf gericht. Dit zelfbewustzijn kan een positieve invloed hebben op hoe je in sociale situaties met een ander omgaat.

Aantrekkingskracht

Een glimlach in combinatie met oogcontact creëert aantrekkingskracht. Dit is onderzocht door middel van vrijwel identieke foto’s van computer gegenereerde gezichten. Het ene gezicht lachte terwijl het andere gezicht een uitdrukking van afschuw had. Beide foto’s werden in twee varianten aan deelnemers getoond, van elkaar verschillend in de kijkrichting van de irissen: recht naar de kijker of juist meer naar de zijkant.

De deelnemers moesten de gezichten op aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht beoordelen. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke deelnemers vonden de gezichten die recht naar hen keken (de foto’s die oogcontact maakten), aantrekkelijker en sympathieker. 

Bijzonder: dit was ook van toepassing op de gezichten die ergens van walgden. Alhoewel de deelnemers alsnog een voorkeur gaven aan de glimlachende gezichten.

Verliefdheid

Oogcontact en verliefde gevoelens hebben ook veel met elkaar te maken. Wanneer je iemand recht in de ogen aankijkt, produceert het lichaam van deze persoon een chemische stof genaamd fenylethylamine. Dit stofje veroorzaakt verliefde gevoelens. Wil je ervoor zorgen dat jouw Valentijn gevoelens voor je ontwikkeld? Zorg dan dat je hem of haar veel aankijkt!

Wil jij jouw Valentijnsoutfit compleet maken met een nieuwe bril? Ontdek onze nieuwste monturen op de website.

Bekijk de collectie

Radhika Stylist

Wist je dat je pupillen ook vergroten zodra jij iemand ziet die je aantrekkelijk vindt?

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer