Zo veranderde modehuis Yves Saint Laurent de wereld - Eye Wish Blog

Zo veranderde modehuis Yves Saint Laurent de fashion trends voorgoed

Vrouwen in een pak of een stoer motorjack: in het straatbeeld van nu is dat volkomen normaal, maar vóór de jaren 60 was dit echt ondenkbaar. Eén van de hoofdrolspelers in deze omslag was designer Yves Saint Laurent. Met zijn vooruitstrevende ideeën over androgynie en diversiteit bepaalt hij zelfs nu nog de fashion trends. Lees hier alles over hoe dit icoon de industrie voor altijd veranderde.

Een kleine biografie van een groot ontwerper

Saint Laurent werd in 1936 in Algerije geboren. De toon voor een carrière in de mode-industrie werd gezet toen hij op zeventienjarige leeftijd met een cocktailjurk een ontwerpwedstrijd van het International Wool Secretariat won. Na drie maanden studeren aan een hoog aangeschreven modeschool in Parijs, verkoos hij in 1955 tóch een baan als assistent van Christian Dior boven een studie. Een goede zet, want toen Dior een paar jaar later overleed werd de 21-jarige Yves hoofdontwerper van het merk.

Na drie jaar was het tijd voor iets nieuws en opende hij met een compagnon zijn eigen modehuis: YSL. In 2002 droeg Saint Laurent het stokje weer over, maar liet hij een compleet veranderde wereld van haute couture achter zich.

Genderoverschrijdende fashion van Yves Saint Laurent

Als designer was Yves Saint Laurent zijn tijd ver vooruit en hij leefde ervoor om grenzen te overschrijden. De rol van vrouwen in het moderne leven inspireerde hem, want Saint Laurent vond dat mode moest passen bij de veranderingen van de moderne tijd.

Terwijl het in de jaren 60 not done was voor vrouwen om pakken te dragen, introduceerde Saint Laurent ‘Le Smoking’, de eerste smoking speciaal voor vrouwen. De controverse was groot en zijn ontwerp kreeg veel kritiek – sommige restaurants weigerden zelfs vrouwen die het avant-garde pak droegen. Toch werd Le Smoking een instant classic voor een glamourous en krachtige look. De populariteit van het pak groeide door bekendheden als Catherine Deneuve, Liza Minnelli en Bianca Jagger, die Le Smoking zelfs op haar bruiloft droeg!

De manier waarop vrouwen zich kleedden veranderde door het pak radicaal. En het bleef niet bij Le Smoking: andere kledingstukken die door Saint Laurent androgyn werden zijn het safari-jasje, de doorzichtige blouse en de pantalon. Want als een man het kan dragen, kan een vrouw dat ook!

Meer diversiteit op de catwalk

Maar als designer veranderde Yves Saint Laurent niet alleen de kijk op androgynie. Met zijn modehuis wijdde hij zich ook aan het creëren van meer diversiteit in de fashion-industrie.

Als early adopter van diversiteit focuste Saint Laurent zich in de jaren 60 en 70 al op het casten van modellen met verschillende afkomsten. Dit resulteerde in meer vrouwen met een donkere huidskleur op de catwalk én zijn collectie ‘African Queen’, die volledig op donkere vrouwen gericht is en in de hoofdrol Saint Laurent’s muse Iman heeft.

Topmodel Naomi Campbell zegt haar eerste Vogue cover zelfs te danken te hebben aan Yves. Een bijzondere stap in een industrie waar zelfs nu nog altijd minder donkere modellen te zien zijn.

Een crossgender look anno nu – ook in de brillentrends

Ook tegenwoordig zien we de vooruitstrevende visie van Yves Saint Laurent’s modehuis nog terug in onze kleding. Broekpakken, pantalons, doorzichtige blouses en safari-jasjes horen allemaal bij de huidige trends. Maar ook androgyne accessoires zijn bij vrouwen én mannen geliefd.

In de brillentrends van 2018 zien we vooral monturen met strakke lijnen, gemaakt van natuurlijke materialen zoals hoorn en hout. Maar ook pilotenbrillen en ronde modellen zijn voorbeelden van deze crossgender stijl. Met zo’n opvallend en extravagant montuur maak je je outfit dus niet alleen af, maar zit er achter je look ook nog eens een prachtig verhaal!

Zelf een typische Yves Saint Lauren look proberen? Bekijk onze YSL brillencollectie of maak een afspraak met onze stylist in de winkel voor jouw persoonlijke advies.

Benieuwd geworden naar onze merken? Bekijk ze op ons blog:

• Creëer een zakelijke look met een montuur van Hugo Boss
• Ontdek jouw Italiaanse kant met brillen van Max Mara
• Een eervolle vermelding voor de collectie van Enzzo

Radhika Stylist

Yves Saint Laurent veranderde de fashion industrie voor altijd.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer