Je bril goed schoonmaken: 8 handige tips! – Eye Wish Opticiens blog

Je bril schoonmaken: tips om het goed te doen!

Je kent het wel: vieze brillenglazen. Het gebeurt sneller dan je denkt. Niet alleen door hem simpelweg te dragen en op-en-af te zetten (denk aan vette vingers, make-up en huidschilfers) maar ook door externe factoren zoals slecht weer.

Lukt het niet om je bril zelf goed schoon te krijgen? Kom dan langs bij een van onze opticiens. Zij wassen je bril in een ultrasoon bad.

Vind een winkel

Er doen allerlei goedbedoelde adviezen de ronde. Van het schoonmaken met keukenpapier en vochtige brillendoekjes tot het grove geschut zoals spiritus en Glassex. Wij zetten de zin én onzin over het schoonmaken van je bril graag voor je op een rijtje:

Een bril schoonmaken doe je zo!

#1. Schoonmaken met microvezeldoekje

Ben je veel onderweg of houd je van gemak? Houd dan een microvezeldoekje bij de hand. Hiermee kun je je bril en glazen goed reinigen. Voorwaarde is wel dat het microvezeldoekje zelf natuurlijk ook schoon is! Je kunt hem gewoon in de wasmachine wassen. Let op: gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter heeft namelijk een vetmakende werking op het doekje.

#2. Bril reinigen met reinigingsspray

Is je bril echt aan een grote schoonmaak toe? Gebruik dan een bril reinigingsspray in combinatie met een microvezeldoek. Deze reinigingssprays zijn speciaal ontwikkeld om brillen schoon te maken zonder ze aan te tasten. Veel andere hulpmiddelen, zoals afwasmiddel met citroenzuur, tasten de beschermende laag aan die op je brillenglazen zit. Met een spray weet je dus zeker dat je je bril veilig schoonmaakt.

#3. Gebruik van een brillendoekje

Onmiskenbaar kun je natuurlijk het brillendoekje gebruiken dat je bij je bril hebt gekregen. Maar ook hier luidt het credo: houd het doekje schoon. Dat doe je door het brillendoekje mee te wassen in de wasmachine, wederom zónder wasverzachter.

#4. The best for last: wassen met lauw water

De allerbeste manier is simpel: houd je bril onder lauw, stromend water. Pak hem bij voorkeur vast bij de neusbrug en niet de poten. Je kunt zeep of afwasmiddel gebruiken zolang er geen citroen in zit. Vervolgens droog je je bril met een schone microvezeldoek. Let op: bij kunststof montuur kun je beter geen zeep of afwasmiddel gebruiken.

Is je bril schoon maar gevoelsmatig niet goed afgesteld? Dan kun je dit het beste doen >>>

Hoe je je bril beter niet kunt reinigen

#1. Heet water

Sommigen raden aan om je bril eens lekker onder te dompelen in een vaat met heet water. Niet doen! Door plotselinge temperatuurschommelingen kan je bril verbuigen. Gebruik daarom altijd lauw water.

#2. Papieren doekje, keukenpapier of servet

Of trui, overhemd, stropdas of rok: niet gebruiken voor het reinigen. De papier- en textielsoorten bevatten minuscule houtvezels die de coating beschadigen. Misschien zie je de beschadiging niet op het eerste gezicht: maar hoe vaker je je shirt gebruikt, hoe sneller er kleine krasjes op je glazen verschijnen.

#3. Vochtig brillendoekje met citroenzuur

Een vochtig doekje met citroenzuur wordt ook vaak gebruikt. Niet handig! Het zuur van de citroen tast de coating aan. Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand, maar na verloop van tijd wordt het effect zeker zichtbaar.

#4. Schoonmaken met Glassex

Glas is glas, zou je zeggen. Niets is minder waar. Brillenglazen zijn uniek in hun soort en moet je daarom niet hetzelfde behandelen als de ramen van je huis. In Glassex zit namelijk detergentia die de eventuele anti-reflectielaag beschadigt.

Wist jij dat er voor elke oogsterkte en –afwijking brillen te maken zijn? Ontdek de verschillende soorten brillenglazen >>>rodebrilopwitteachtergrond

Extra tips bij het bril schoonmaken

  • Kies brillenglazen met een anti-statische coating. Er blijft minder vuil aan je brilglazen plakken waardoor je ze eenvoudiger kunt schoonmaken.
  • Vergeet het montuur niet. Het montuur staat in contact met je gezicht en wordt bevuild door zweet, huidschilfers, smog en nog veel meer. Daarom is het belangrijk om ook je neusbrug, poten en de rest van het montuur regelmatig een poetsbeurt te geven.
  • Probeer je bril twee keer per week schoon te maken. Je doet toch ook niet elke dag hetzelfde shirt aan zonder te wassen? Zie je bril als een verlengstuk van je kleding.
  • Heb je de tips van hierboven al geprobeerd maar behaal je niet het gewenste resultaat? Of wil je hem weer zo goed als nieuw? Kom dan naar een van onze winkels. Bij Eye Wish Opticiens maken we hem graag voor je schoon in een ultrasoon bad.

 

Vind een winkel

Niels Opticien

Probeer je bril twee keer per week te wassen.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer