Is tv-kijken slecht voor je ogen? – Eye Wish Opticiens Blog

Is tv-kijken slecht voor je ogen?

Niets is zo fijn als op een regenachtige zondag je favoriete serie bingewatchen… Maar is al dat tv kijken niet slecht voor je ogen? Wij geven definitief antwoord op deze vraag en wat de beste kijkafstand is en welke bril je de beste kijkervaring geeft.

In dit blogartikel behandelen we de volgende onderwerpen:

  • Is tv-kijken slecht voor je ogen?
  • Afstand tot televisie
  • Tv-kijken in het donker
  • Een bril voor tv-kijken

Heb je meer vragen over televisiekijken en je ogen? Kom dan langs voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

Vind een winkel

Is tv-kijken slecht voor je ogen?

Wij halen meteen al je zorgen bij je weg, want nee – televisie kijken is niet slecht voor je ogen.

De verhalen rondom televisiekijken ontstonden al in de jaren zestig, toen er een tv op de markt werd gebracht die 100.000 keer zoveel elektrische straling afgaf dan wettelijk toegestaan. Hoewel deze televisie vliegensvlug van de markt werd gehaald, was het gerucht al geboren en verspreid.

Op een tv- of beeldscherm kijken, veroorzaakt niet direct gezondheidsproblemen maar heeft wel een vermoeiend effect op je ogen. Als je te dicht op een scherm kijkt, train je je ogen om dichtbij scherp te zien, waardoor jouw beeld op afstand verslechtert.

Gelukkig is daar een eenvoudige oplossing voor: train je ogen ook voor veraf. Dit doe je door minstens twee uur per dag buiten te zijn.

Afstand tot televisie

De ideale kijkafstand voor je televisie heeft niet zozeer effect op je ogen (mits je er niet met je neus bovenop zit), maar wel op je kijkervaring. De kijkervaring hangt weer af van de resolutie van je televisie en de beelddiagonaal.

Bij een digitaal antennesignaal bereken je de ideale kijkafstand door je beelddiagonaal te vermenigvuldigen met 3. Bij een HD televisie vermenigvuldig je de beelddiagonaal met 2 tot 2,5. Bij 4k Ultra HD doe je de diagonaal keer 1,2 tot 1,7.

Rekenvoorbeeld

Dus heb je een HD tv met een beelddiagonaal van 43 inch (109,22 centimeter)? Dan is 2 meter en 18 centimeter de meest ideale kijkafstand.

Uit diverse tests blijkt echter dat het daadwerkelijke comfort bij iedereen anders ligt. Het is dus vooral uitproberen wat het fijnste voor jou is!

Tv-kijken in het donker

Een spannende film kijken in het donker geeft natuurlijk meer sfeer dan bij volle verlichting. Toch werd ons als kind geleerd dat lezen en televisiekijken in het donker slecht voor je ogen is. Maar is dit eigenlijk zo?

Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het slecht is voor je ogen.

Maarje ogen raken wel sneller vermoeid dan wanneer ze gelijkmatig licht ontvangen. Vermoeide ogen voelen geïrriteerd aan en resulteert soms in hoofdpijn. Je loopt geen blijvende schade op door de verlichting uit te doen.

Een bril voor tv-kijken?

Ervaar je lichamelijke klachten tijdens het televisiekijken? Dan raden we aan om je ogen te laten controleren bij de opticien. Het is mogelijk dat je ogen zich teveel moeten inspannen voor scherp beeld waardoor ze sneller vermoeid raken.

Een bril op sterkte (enkelvoudig) of met meerdere sterktes (multifocaal) lost het probleem eenvoudig op. Geef tijdens de oogmeting aan dat je je nieuwe bril onder andere wil gebruiken voor het tv-kijken. Op die manier slijpt de opticien de juiste afstanden in de brillenglazen.

Heb je meer vragen over televisiekijken en je ogen? Kom dan langs voor persoonlijk en vrijblijvend advies.

Vind een winkel

Radhika Stylist

Dat tv-kijken slecht voor je ogen zou zijn, is een fabel.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer