Daglenzen of maandlenzen kiezen? Dit is het verschil! - Eye Wish blog

Daglenzen of maandlenzen? Dit is de meest gezonde keuze voor jouw ogen!

Draag je een bril en overweeg je te switchen naar contactlenzen? Of heb je onlangs je ogen laten opmeten en sta je op het punt lenzen aan te schaffen? Denk dan eens aan daglenzen. Hoewel maandlenzen de meest gekozen variant zijn, zijn daglenzen een veiligere en gezondere optie. Ook is het een goed alternatief voor mensen met gevoelige ogen of voor wie last heeft van hooikoorts.

Bekijk onze daglenzen

Daglenzen of maandlenzen kiezen?

Lenzen zijn er in verschillende soorten. Zo zijn er week– en maandlenzen, die je overdag draagt en ’s avonds in lenzenvloeistof bewaart. Na een bepaalde periode moet je deze vervangen. Daglenzen draag je overdag en gooi je na een dag dragen weg. Het voordeel hiervan is dat je geen tijd kwijt bent aan onderhoud of het schoonspoelen van je lenzen aan het einde van de dag. En dat zijn niet de enige pluspunten.

Op vakantie

Ga je naar het buitenland? Dan is het verstandig daglenzen mee te nemen. De voordelen van daglenzen op vakantie:

#1.  Andere luchtvochtigheid

Op vakantie kom je vaak in aanraking met een andere luchtvochtigheid, ander kraanwater en andere bacteriën. Hierdoor zullen je ogen en je contactlenzen anders reageren. Als je elke dag een verse lens draagt, heb je hier geen last van.

#2. Zon, zee, strand

Waarschijnlijk ben je op vakantie veel op het strand te vinden. Je krijgt dan waarschijnlijk zand in je oog (en lenzen!) en tijdens het zwemmen krijg je ook andere troep in je oog, waaronder chloor, zonnebrandcrème en zweet. Je lenzen worden dan sneller vies, waardoor oogontstekingen op de loer liggen. Door daglenzen te dragen, verklein je de kans op infecties.

#3. Schoonmaakgedoe

Misschien ga je kamperen of backpacken. Of zit je in een hostel of een andere plek waar hygiëne minder goed is dan thuis. Dan is het vaak veel gedoe om elke dag je lenzen goed te onderhouden. Het scheelt veel werk als je aan het einde van de dag je daglenzen weg kunt gooien en de volgende dag nieuwe, schone lenzen te voorschijn kunt halen.

#4. Zuurstof

Daglenzen zijn poreus. Dit houdt in dat ze meer zuurstof doorlaten, wat goed is voor je oog. Let wel op: daglenzen zijn echt maar voor één dag bedoeld. Gebruik je ze langer? Dan verdwijnen de voordelen, of het wordt zelfs ongezonder.

Heb je een bril? Lees dan hier meer over het mee van je bril nemen op vakantie.

Veilig en schoon

Het belangrijkste argument voor daglenzen is de veiligheid ervan. Als je lenzen een aantal dagen of weken draagt, komen hier na verloop van tijd eiwitten, vetten en afvalstoffen op terecht. Deze stofjes zijn de ideale bron voor schadelijke bacteriën, die op hun beurt via de lens weer op je hoornvlies terecht kunnen komen. In sommige gevallen kan dit een fikse oogontsteking veroorzaken. Daglenzen zijn daarom een schone optie. Omdat je deze lenzen na gebruik weggooit, krijgen de bacteriën bijna geen kans om zich hierop te nestelen.

Draag je een bril en overweeg je over te stappen op lenzen? Zo maak je de juiste keuze >>>

Droge ogen

Ook buiten vakanties zijn daglenzen de gezondste optie. Zeker als je maandlenzen niet goed onderhoudt, kun je aan het einde van de maand prikkende of droge ogen krijgen. Bij het dragen van daglenzen gebeurt dit niet zo snel. Ook mensen met een gevoeligheid voor lenzenvloeistof, hebben baat bij deze keuze. Daglenzen hoef je immers niet schoon te houden.

En heb je last van hooikoorts? Ook dan zijn daglenzen een goede optie. Waar week- en maandlenzen dichtslibben met stuifmeel en hooikoortsklachten verergeren, begin je met daglenzen elke dag met een schoon setje. Hierdoor heb je minder last van rode, prikkende ogen dan wanneer je week- of maandlenzen draagt.

Bovendien komen er steeds betere daglenzen op de markt. Deze nieuwe lenzen werken samen met het traanvocht van je ogen waardoor ze perfect presteren op drukke dagen. Vraag ernaar bij een Eye Wish in jouw buurt

Kosten

Waarom gebruikt dan niet iedereen daglenzen? Eigenlijk is daar maar één argument voor. Daglenzen zijn namelijk bij dagelijks gebruik net wat duurder dan maandlenzen. Maar wil je lenzen slechts een paar dagen per week dragen, bijvoorbeeld als je ook een bril draagt, dan zijn daglenzen juist goedkoper.

Ervaar het gemak

Heb je vroeger weleens lenzen getest, maar beviel het destijds niet? Dan is dit het moment om toch nog eens een poging te wagen. De techniek heeft de afgelopen jaren namelijk niet stilgestaan. Zo worden lenzen tegenwoordig van ander materiaal gemaakt dan een aantal jaar geleden. Hierdoor wordt bijvoorbeeld meer zuurstof doorgelaten, wat beter voelt voor je oog. Bovendien kunnen we nu bijna alle sterktes maken, waaronder zelfs cilinders tot 2,5. Ook zijn multifocale daglenzen in de meeste gevallen mogelijk.

Maak vrijblijvend een afspraak met onze contactlensspecialist of kom naar de dichtstbijzijnde Eye Wish winkel.

Maak een afspraak

Niels Opticien

Wanneer je daglenzen draagt, heb je minder snel last van droge ogen.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer