Fotofobie: wanneer je ogen fel licht slecht verdragen - Eye Wish Blog

Fotofobie: wanneer jouw ogen fel licht slecht verdragen

Met fotofobie krijg je last van jouw ogen wanneer je in het licht van de zon, een TL-buis of een brandende kaars kijkt. Dat is erg vervelend, maar vaak verdwijnen de klachten vanzelf! Maar waardoor wordt fotofobie veroorzaakt en wat gebeurt er eigenlijk met je ogen?

Jouw ogen zijn dag en nacht in de weer: overdag nemen ze je omgeving waar en ’s nachts bewegen ze gedurende de REM-slaap, om droombeelden te verwerken. Soms raken je ogen ‘overprikkeld’ en kunnen ze even minder goed tegen (fel) licht. Je wil je ogen het liefst sluiten als je in de buurt komt van een felle lichtbron. Deze vorm van lichtgevoeligheid heet fotofobie.

Fotofobie klinkt als een vervelende ziekte, maar gelukkig is niets minder waar. Fotofobie is meestal een symptoom en heeft soms een onderliggende oorzaak. In dit artikel staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

Houden de klachten van lichtgevoeligheid al enkele weken aan? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je huisarts of kom lang bij een opticien in de buurt. Onze specialisten controleren jouw ogen op gezondheid.

Maak een afspraak

Vrouw houdt handen voor haar ogen vanwege fotofobie

De symptomen van fotofobie

Is de zon te fel of kun je zelfs het licht van een lamp slecht verdragen? Dan heb je misschien fotofobie. Je herkent het aan de volgende symptomen:

  • Je wil vaker jouw ogen sluiten als je in de buurt komt van een lichtbron;
  • Je ervaart hoofdpijn;
  • Jouw ogen voelen brandend aan;
  • Je kijkt scheel bij fel licht;
  • Of je ogen tranen bij het zien van fel licht.

Meestal verdwijnen de symptomen gedurende dag, maar het kan ook zijn dat ze een lange(re) tijd aanhouden. Dit is per persoon verschillend.

De oorzaken van lichtgevoeligheid

Aan lichtgevoeligheid liggen diverse oorzaken ten grondslag.

Zo beïnvloedt de kleur van je ogen de hoeveelheid licht die je kunt verdragen. Lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs bevatten minder pigment, waardoor je sneller last krijgt van fel licht. Donkere ogen bevatten meer pigment en verdragen fel licht daardoor een stuk beter.

Maar er zijn meer oorzaken van lichtgevoeligheid, zoals:

  • Irritatie of beschadiging van het hoornvlies (bij blootstelling aan de zon of een achtergebleven vuiltje)
  • Hoofdpijn en/of migraine
  • Ontstoken ogen
  • Vuile contactlenzen (daarom is het van belang om lenzen goed schoon te maken!)
Laagstaande avondzon

Wat moet je doen met fotofobie?

Maar ja – wat kun je doen tegen fotofobie? Best veel! De meeste klachten verdwijnen na gemiddeld 2 dagen, mits je je ogen…

  • een paar uren rust geeft door ze te sluiten.
  • niet te veel dicht knijpt, ook al heb je daar de neiging toe.
  • laat ontspannen (vermijd beeldschermen!)

Zijn de klachten na 2 dagen nog niet verdwenen en houden ze langer dan een week aan? Ga dan even langs bij je huisarts of de opticien. Hij achterhaalt waardoor de lichtgevoeligheid wordt veroorzaakt.

Maak een afspraak

De kracht van een goede zonnebril, computerbril of autobril

Niemand kan zonder moeite in een felle lichtbron – zoals de zon – kijken. Sterker nog, het is helemaal niet gezond! Het is zelfs van belang om je ogen goed te beschermen. Gelukkig is er een goede bril voor elke situatie.

Draag bij zonnig weer een goede zonnebril, die jouw ogen niet alleen rust biedt maar ook beschermt tegen schadelijk Uv. Werk je veel met een computer of laptop? Dan biedt een beeldschermbril een oplossing (vooral met onze speciale blauwfilters, die ervoor zorgen dat je het beeldschermlicht beter kunt verdragen). Tot slot is het goed om een autobril in de auto te dragen, om hinderende lichtschitteringen tijdens het autorijden te filteren.

Niels Opticien

Lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs bevatten minder pigment, waardoor je sneller last krijgt van fel licht. Donkere ogen bevatten meer pigment en verdragen fel licht daardoor een stuk beter.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer