Heeft mijn kind een bril nodig? – Eye Wish Opticiens

Heeft mijn kind een bril nodig?

Hoe weet je of jouw kind een bril nodig heeft? Dat is lastig te ontdekken omdat kinderen zich nog niet goed kunnen uitdrukken en vaak zelf niet weten dat ze slecht zien. We leggen uit hoe je de symptomen van slecht zicht bij kinderen herkent, bij welke sterkte een kind een bril kan dragen en wat je moet doen als je kind een bril nodig heeft.

Vermoed je dat jouw kind minder goed ziet? Maak een afspraak voor een professionele oogmeting.

Maak een afspraak

Wat zijn de symptomen als mijn kind slecht ziet?

De symptomen van slecht zicht bij kinderen zijn niet eenvoudig te herkennen. Toch zijn er diverse signalen die een oogafwijking doen vermoeden. We zetten de symptomen op een rij.

Je kind…

  • zit te dicht op de televisie. Dit kan wijzen op bijziendheid. Uit onderzoek blijkt dat de kans op bijziendheid wordt vergroot door beeldschermgebruik.
  • knijpt veel of wrijft in de ogen tijdens het televisie kijken of lezen.
  • heeft weinig interesse in lezen of slaat regels over tijdens het lezen.
  • loenst (of wel, kijkt lichtelijk scheel). Loensen kan wijzen op een lui oog en wordt veroorzaakt door zowel bijziendheid, verziendheid of een astigmatisme.
  • heeft moeite om een lange tijd te concentreren.
  • houdt het hoofd opvallend schuin tijdens het lezen of neemt een slechte houding aan tijdens het lezen.

Ik denk dat mijn kind slecht ziet, wat nu?

Herken je een van bovenstaande symptomen bij jouw kind? Dan kan het zijn dat je kind een bril nodig heeft. Om erachter komen of je kind inderdaad een oogafwijking heeft, kun je een oogmeting doen.

Het soort oogmeting hangt af van de leeftijd. Kinderen jonger dan acht jaar kunnen het beste gemeten worden door een oogarts of orthopist in het ziekenhuis. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar kunnen terecht bij een optometrist. De optometrist is bij sommige opticienwinkels aanwezig – bel met de dichtstbijzijnde Eye Wish bij jou in de buurt om te vragen of er een optometrist aanwezig is. De ogen van kinderen vanaf twaalf jaar worden, net als volwassenen, gemeten bij een erkende opticien.

Bij welke sterkte moet een kind een bril?

Er is veel onduidelijkheid over bij welke sterkte een kind een bril kan dragen. Het antwoord is simpel: als je kind beter ziet met bril dan zonder, dan is de sterkte van de betreffende bril geschikt. De minimale sterkte vanaf 0.25 kan al voldoende zijn om problemen te verhelpen.

Een goede oogmeting is van groot belang. Je leest hier waarom >>>

Het is een veelgehoord misverstand dat je een kind niet te vroeg een bril moet laten dragen omdat de kinderogen ‘lui’ kunnen worden. Het tegenovergestelde is waar: een kinderbril bevordert de gezondheid van de ogen en kan zelfs leerachterstanden voorkomen!

Vermoed je dat jouw kind minder goed ziet? Maak een afspraak voor een professionele oogmeting.

Maak een afspraak

Niels Opticien

Een kinderbril voorkomt oogschade op latere leeftijd.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer