Hoofdpijn en een bril: dit is álles wat jij erover moet weten! - Eye Wish Blog

Hoofdpijn en een bril: dit is álles wat jij erover moet weten!

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Vaak is de oorzaak ervan onschuldig en ebt de pijn na enige tijd weg. Maar heb je regelmatig hoofdpijn en merk je dat je nek- en schouderspieren gespannen zijn? Dan kan het maar zo zijn dat je een bril nodig hebt. Maar hoe zit dat precies?

In dit artikel leggen wij uit:

 

Hoofdpijn omdat je een bril nodig hebt

Als je zicht verslechtert, knijp je automatisch met je ogen en buig je waarschijnlijk je nek naar voren om het beeld te verscherpen. Je neemt een onnatuurlijke houding aan die je nek- en schouderspieren overbelasten, met hoofdpijn tot gevolg.

Vermoeide ogen herken je aan een zwaar, geïrriteerd of branderig gevoel. Vervolgens krijg je hoofdpijn en verslechtert je zicht. Vooral in de loop van de dag of nadat je inspannend hebt gelezen. De hoofdpijn die je voelt, zit boven je wenkbrauwen, bij je slapen of in je achterhoofd.

Ervaar je bovenstaande klachten en vermoed je dat het met jouw ogen te maken heeft? Ga dan even langs de opticien voor een oogmeting.

Maak een afspraak

Maar hoe worden deze klachten veroorzaakt?

Bovenstaande klachten worden veroorzaakt door een te grote inspanning van jouw ogen. Dit komt bijvoorbeeld doordat…

  • jouw ogen niet vanzelf recht staan en door jouw oogspieren worden gecorrigeerd.
  • jouw lensspieren niet meer kunnen ontspannen omdat je ze te intensief hebt gebruikt, bijvoorbeeld door stress (dit wordt ook wel accommodatie spasme genoemd).
  • je nog geen bril hebt, maar er wel een nodig hebt.
  • jouw bril een verkeerde sterkte heeft.
  • je nog moet wennen aan je nieuwe sterkte.

Maar er zijn ook nog onbekende oorzaken. Verder onderzoek bij de optometrist moet uitwijzen wat deze zijn.

Hoofdpijn dóór een bril

Heb je regelmatig hoofdpijn als je een bril draagt? Dat kan. Hier kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen:

  • Je ogen zijn nog niet gewend aan de oogcorrectie

Draag je sinds kort een bril? Dan is de kans groot dat jouw ogen nog moet wennen aan de nieuwe situatie. Vooral als je door multifocale glazen kijkt. Gelukkig is deze hoofdpijn (bijna altijd) tijdelijk.

  • Je ogen worden te veel gecorrigeerd (overcorrectie)

Overcorrectie komt voor bij bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Bij overcorrectie is de sterkte van het glas te sterk voor je oogafwijking, waardoor je ogen alsnog moeten inspannen om scherp te zien. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je zicht verder verslechtert. Daarom raden wij aan om de ontwikkeling van je ogen goed in de gaten te houden tijdens een jaarlijkse controle. Draag je lenzen? Dan zien we je graag elk half jaar terug!

  • Je bril is niet goed afgesteld

Als een bril slecht is afgesteld, kan het middelpunt van het glas niet recht voor de pupil staan. Hierdoor wordt een prismatisch effect gecreëerd, waarbij de beelden verplaatsen. Je ogen moet zich vervolgens inspannen om de beelden bij elkaar te brengen, met hoofdpijn tot gevolg.

Veel last van onverklaarbare hoofdpijn? Loop dan niet langer met de klachten rond maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt

Maak een afspraak

 

Niels Opticien

Loop niet langer door met klachten maar maak een afspraak bij een opticien.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer