Hoe werkt een oogmeting? Zo gaat de opticien te werk - Eye Wish blog

Hoe werkt een oogmeting? Zo gaat de opticien te werk

Als je voor het eerst bij de opticien bent, komt er een hoop op je af. Zo wordt er verteld of en welke oogafwijking je hebt, welke sterkte daarbij hoort en wat voor soort glazen je dan nodig hebt. Maar voordat je dit allemaal hoort, doe je eerst een oogmeting. Maar hoe werkt een oogmeting precies? Als opticien en contactlensspecialist kan ik het aan je uitleggen.

Hoe werkt een oogmeting?

Het kan zijn dat je een bril nodig hebt, zonder dat je het doorhebt. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je steeds vaker hoofdpijn krijgt als je leest of werkt achter een computer. Ook kun je moeite hebben met scherpstellen wanneer je autorijdt. Om er zeker van te zijn of je een bril nodig hebt, moet je er eerst achter komen of en welke oogafwijking je hebt. Een bezoekje aan de opticien biedt duidelijkheid.

Een meting begint met het bepalen van de bolling, diepte en helderheid van je ogen. Dit wordt gemeten met een computer, de zogenoemde ‘autorefractor’. Deze voormeting geeft snel en eenvoudig een indicatie van je oogsterkte.

Benieuwd waarom een uitgebreide oogmeting zo belangrijk is? Dat lees je hier >>>

Zekerheid

Na deze computermeting wordt in sommige gevallen de oogdruk bepaald. Dit doet de opticien met de ‘tonometer’: daarmee wordt een klein pufje lucht tegen je oog geblazen om je oogdruk te meten. Een moment waarop sommige mensen maar met moeite hun lach in kunnen houden. Bij de meeste mensen is deze waarde overigens goed, maar soms heeft iemand een te lage of te hoge oogdruk. Voor de zekerheid raden we dan een vervolgonderzoek bij de oogarts aan.

Daarna is het tijd om naar de oogmeetruimte te gaan. Daar hangt de opticien een grote bril voor je, met een heleboel verschillende glazen. Dit wordt de ‘phoropter’ genoemd. Per oog kijkt de opticien hiermee of een specifiek glas je zicht scherper of juist waziger maakt. Om te kijken welke afwijking een oog heeft, hangt de opticien ook een luikje voor één oog. Zo helpen je ogen elkaar niet en kan het andere oog z’n werk doen. Tijdens deze meting wordt er ook gekeken naar de samenwerking tussen beide ogen.

Het oogrecept

De gegevens die uit de meting volgen, noemen we het oogrecept. Op basis hiervan vertelt de opticien of je een oogafwijking hebt en indien dit zo is, welke.

De meeste mensen zijn verziend of bijziend. Bij verziendheid zie je ver goed, maar dichtbij slecht. Bij bijziendheid is dit precies andersom. Natuurlijk komen er ook andere oogafwijkingen voor, bijvoorbeeld een combinatie van bij- en verziend. Afhankelijk van je oogafwijking, krijg je een bepaald soort glazen aangeraden.

Gewoon binnenlopen

Overweeg je een oogmeting te laten doen? Maak dan een afspraak via de website of loop gewoon een filiaal binnen. De opticien neemt je dan mee voor een oogmeting. Zorg er wel voor dat je voldoende tijd hebt. Een oogmeting duurt ongeveer twintig minuten tot een half uur. Als je rustig zit, helpt dat zeker.

Niels Opticien

Een bezoekje aan de opticien biedt duidelijkheid.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer