3 x waarom een smartphone slecht is voor je ogen – Eye Wish Blog

3 redenen waarom smartphones slecht zijn voor je ogen

Smartphones en ogen hebben een haat-liefdeverhouding met elkaar. We kijken graag naar de schermen van onze telefoons, maar het effect op onze gezondheid is minder fraai. Maar wat doen mobieltjes met onze ogen en hoe houd je ze gezond in dit digitale tijdperk?

Wil je meer weten over de computerbril of bril met blauwfilter? Onze opticiens kunnen je vrijblijvend adviseren.

Maak een afspraak

Reden 1: minder nachtrust door blauwlicht

Onze smartphones zijn – net zoals tablets en laptops – voorzien van ledlicht. Ledlicht lijkt wit van kleur, maar bestaat eigenlijk uit blauwe lichtstralen en wordt ook wel blauwlicht genoemd.

De voordelen van blauwlicht is dat het energiezuinig is en beter licht geeft. Het grote nadeel is echter dat het de aanmaak van melatonine (ons slaaphoormoon) aanzienlijk verstoort. Hierdoor ervaren steeds meer mensen een slechte nachtrust: ze slapen minder lang en minder diep. Door slechte slaapkwaliteit ben je overdag slaperiger, meer humeurig en minder productief.

Daarnaast kunnen onze ogen blauwlicht niet goed filteren. Een mogelijk gevolg is schade aan het netvlies. Schade aan je netvlies kan tot allerlei oogafwijkingen leiden, zoals maculadegeneratie.

Reden 2: bijziendheid door teveel dichtbij kijken

We dienen onze telefoons op maximaal armlengte afstand te houden, maar ja – dat doen we meestal niet. Niet iedereen is zich namelijk bewust van de mogelijke gevolgen.

Als we vaak én langdurig op korte afstand naar een smartphone kijken, dan raken onze ogen gefixeerd op zicht van dichtbij. Onze ogen zijn niet meer gewend om veraf scherp te kunnen zien. Uit recent onderzoek is gebleken dat dit effect vooral op kinderen al grote gevolgen heeft: een kwart van de kinderen wordt bijziend door smartphonegebruik.

Reden 3: staren naar je smartphone slecht voor je ogen

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mensen minder vaak knipperen wanneer ze naar een beeldscherm kijken. We knipperen maar liefst vier keer minder als we Netflixen, whatsappen of de nieuwste YouTube vlogs bekijken.

Door het staren naar beeldschermen drogen onze ogen uit en raken ze geïrriteerd. Hierdoor voel je je ogen aan het einde van de dag prikkelen.

Zo merk je dat jouw telefoon oogschade aanricht

Vaak merken de gevolgen van beeldschermen op ogen (te) laat op. Toch kun je oogschade door veel smartphone-, laptop- of tabletgebruik al eerder herkennen.

Dit zijn de symptomen:

  • Je hebt droge ogen aan het einde van de dag.
  • Als je van dichtbij plotseling veraf gaat kijken, zie je even onscherp. Pas na een paar keer knipperen gaat dit over.
  • Je slaapt slecht en/of onrustig.
  • Je ziet een vlekje in het midden van je gezichtsveld (een symptoom van maculadegeneratie).

 

Tips om je ogen gezond en in topconditie te houden

Toegegeven, een leven zonder smartphone is niet voor te stellen. Daarom geven we tips om je ogen gezond te houden terwijl je deze blijft gebruiken:

  • Pauzeer regelmatig: gebruik je smartphone niet langer dan twintig minuten achter elkaar.
  • Probeer je telefoon iets verder van je af te houden.
  • Kijk af en toe in de verte terwijl je smartphone gebruikt.
  • Probeer vaker te knipperen terwijl je naar een beeldscherm kijkt.
  • Werk, lees en kijk in een goed verlichte ruimte naar je beeldscherm. Zo hebben je ogen minder lacht van het blauwe licht.

 

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet nadat je van een beeldscherm opkijkt? Blijf dan niet te lang doorlopen met klachten. Maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze opticiens.

Maak een afspraak

Niels Opticien

We knipperen vier keer minder wanneer we naar een beeldscherm kijken.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer