Uitleg over jouw oogmeting resultaten - Eye Wish Opticiens

Toelichting op de uitslag van jouw oogmeting

Als je een oogmeting hebt laten doen krijg je vaak een uitgebreide uitslag, ook bij Eye Wish. De uitslag van de oogmeting bestaat uit een aantal afkortingen die iets zeggen over jouw ogen. Maar hoe kom je erachter wat deze afkortingen betekenen voor jou? Wij geven je uitleg over de oogmeting.

De opticien gebruikt de uitslag van jouw oogmeting, ook wel het brilvoorschrift of -recept, om de juiste zichtcorrectie vast te stellen. Daarnaast worden de resultaten gebruikt om de glazen op de juiste manier in het montuur te plaatsen.

Twijfel je aan jouw zicht en wil je een oogmeting laten uitvoeren? Onze opticiens staan klaar met persoonlijk advies. Maak een afspraak bij de opticien in jouw buurt.

Maak een afspraak

Wil je liever lenzen? Dan is deze uitleg niet helemaal van toepassing.

Uitleg over jouw oogmeting: de resultaten voor een bril

Een brilvoorschrift bestaat uit een uitslag met twee onderdelen, namelijk de uitslag voor je linkeroog via de OS (Oculus Sinister) en uitslag voor je rechteroog aangegeven via de OD (Oculus Dexter). Bij Eye Wish is de oogmeting extra uitgebreid en kijken we verder dan alleen de sterkte van je ogen, maar ook naar de conditie van je ogen. Bovendien is deze bij ons gratis.

Bijziend (-) of verziend (+)

De mate waarin je bijziend of verziend bent heeft grote invloed op welk type glas geschikt is voor jou. Verziendheid duiden we aan met plus (+) en bijziendheid wordt aangegeven met een min (-). Kan je niet goed zien van dichtbij? Dan ben je verziend (+). Heb je moeite met op afstand kijken? Dan ben je waarschijnlijk bijziend (-).

SF (SPH) = Sterkte

De sterkte die nodig is om jouw bijziendheid of verziendheid te corrigeren wordt vermeld met SHP. Het is mogelijk dat de sterktes tussen jouw ogen verschillen, waardoor je uitkomt op verschillende scores per oog. Een hoger cijfer betekent dat je dikkere en hogere sterktes nodig hebt van het brillenglas. De stapgrootte van de sterkte is 0,25. Bijvoorbeeld bij een score beneden de 3 heb je laag corrigerend glas nodig en bij een score tussen 3 en 6 heb je hoog corrigerend glas nodig.

P = Prisma

Het kan zijn dat je oogspieren te lang, te kort of te slap zijn. Hierdoor kunnen je ogen uit balans raken en dit kan ervoor zorgen dat je dubbel ziet en hoofdpijn ervaart. Een prismatische correctie kan soms nodig zijn om de ogen te laten ontspannen. Deze correctie zorgt ervoor dat de richting van het inkomend licht anders is waardoor je minder dubbelzicht en hoofdpijn ervaart.

Sferische sterkte (CYL of C) = Cilinder

De cilinder geeft de cilindrische afwijking aan met de afkorting CYL. Deze score heeft te maken met de bolling van je ogen en wordt gemeten met een stapgrootte van 0,25. De scores kunnen verschillen voor uw ogen. Het kan ook zo zijn dat er geen getal in het vak staat, dit betekent dat de bolling van de ogen perfect is. Een lage score van 0,25 betekent dat het oog iets ronder is en een score van 3 betekent dat het hoornvlies mer ongelijk is van vorm.

AS, AXI, A of X = As

Vaak is het onduidelijk wat ‘as’ betekent bij een oogmeting. De as geeft de (as)richting van uw cilinder aan, ook wel het astigmatisme. Als er geen score is voor de cilinder, dan is er ook geen as-score. De as wordt uitgedrukt in graden tussen de 0 en 180. De as is uiteindelijk belangrijk voor de positionering van de brillenglazen.

B = Base/basis

De B is de stand waar de basis zich bevindt in het prisma. De B geeft de richting aan van de prisma-afwijking in de glazen, waardoor de glazen op de goede manier in het montuur geplaatst kunnen worden.

Lensh (H) = Hoogte

De H geeft een omschrijving van de hoogte van de pupil in millimeters, gemeten vanaf de onderkant van het brillenglas. Vooral voor multifocale brillenglazen is de hoogte belangrijk, omdat de glazen hiermee perfect gecentreerd kunnen worden voor de pupillen. Dit zorgt voor een goed zicht voor dichtbij en veraf.

ADD = additie

De additie (ADD) is de ‘leesadditie’ en is een extra plus-correctie die het zicht van dichtbij verbetert. Vaak wordt de score weergeven als je ouder bent dan 45, omdat de ogen vanaf deze leeftijd wat slechter worden. Ook wordt de score voornamelijk weergeven als je multifocale brillenglazen nodig hebt. 

PD = pupilafstand

De pupilafstand geeft de afstand tussen jouw pupillen aan in millimeters. Meestal wordt de pupilafstand gemeten van de pupil tot het midden van de neus. De uitslag wordt gebruikt om de brillenglazen op een goede manier in het montuur te plaatsen.

Dit was alles wat je moet weten over de resultaten van je oogmeting! Aan de hand hiervan gaat de opticien met je in gesprek om een persoonlijk kijkadvies te geven.

Twijfel je aan jouw zicht en wil je een oogmeting laten uitvoeren? Onze opticiens staan klaar met persoonlijk advies. Maak een afspraak bij de opticien in jouw buurt.

Maak een afspraak

Radhika Stylist

Naast de oogmeting kunnen wij ook stijladvies geven, zodat je de bril kiest die perfect bij jouw hoofdvorm past.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer