Vitamine voor de ogen: dit moet je eten voor jouw ooggezondheid – Eye Wish

Vitamine voor de ogen: dit moet je eten voor jouw ooggezondheid

Goede voeding is essentieel voor lichaam en geest, maar dat voedingsstoffen ook kunnen helpen om je ogen goed te houden is wat minder bekend. Toch is dit wel zo. Het niet eten van gezonde voeding en een tekort aan vitamines hebben invloed op het ontstaan van maculadegeneratie, staar en droge ogen.

Alles wat je eet of drinkt heeft een effect op je lichaam. Welke vitamine voor je ogen goed zijn en in welke voeding deze stoffen zijn verwerkt bespreken we in dit blogartikel.

Heb je het gevoel dat je ogen niet optimaal zijn? Kom dan langs voor persoonlijk en vrijblijvend advies

Vind een winkel

Lees verder onder de afbeelding.

Voedingsstoffen en vitamines voor de ogen

Er zijn verschillende voedingsstoffen en vitamines die effect hebben op de kwaliteit van de ogen. We lichten ze hier stuk voor stuk toe.

Antioxidanten tegen maculadegeneratie

Antioxidanten helpen om je weefsel en cellen in je ogen goed te houden. Een tekort aan antioxidanten kan leiden tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Bij deze ziekte breekt het centrale deel van het netvlies af. Om dit te voorkomen is het verstandig om antioxidanten-rijk-dieet tot je te nemen. Antioxidanten kunnen worden gevonden in Vitamine C, E, koper en zink. Alcohol onttrekt antioxidanten daarentegen uit het lichaam, dus pas op hiermee.

Omega-3 en vetzuren voor goede ooghydratie

Door het ontbreken van omega-3 en vetzuren in het voedingspatroon, kan het zijn dat je sneller last hebt van droge ogen. Uit onderzoek bij een groep vrouwen blijkt hoe hoger de inname van omega-3 hoe minder klachten van droge ogen. Ook tijdens de overgang kunnen vrouwen droge ogen ervaren door de hormoonverandering, extra omega-3 in het voedingspatroon is dan aan te raden.  

Vitamine voor ogen

De vitamines A, C, K1 en E zijn ook goed voor de ogen en kunnen de kans op staar verkleinen. Staar is een ziekte waarbij mensen last hebben van wazig zicht, onduidelijk contrast, lastig zien in het donker en dubbelzicht. Luteïne en zeaxanthine kunnen ook de kans op staar verkleinen. Ben je benieuwd in welk voedsel je deze vitamine kan vinden? Lees dan verder.

Voeding om je ogen te verbeteren

Gezond en bewust eten kan écht bijdragen aan het voorkomen van schade aan je ogen. Met de bovenstaande voedingsstoffen en vitaminen als uitgangspunt kan je voeding kiezen die bijdraagt een goede conditie van jouw ogen.

Voedsel met antioxidanten

Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je vaak al genoeg antioxidanten binnen. Je kan wel je antioxidanten aanvullen door bepaalde voeding te eten.

  • Groenten met antioxidanten: Broccoli, gember, sla, wortel, aubergine, komkommer, tomaat en groene peper.
  • Fruit met antioxidanten: Blauwe bessen, ananas, peren, mandarijn, grapefruit, banaan, frambozen, kersen en mango.
  • Ook noten en peulvruchten bevatten antioxidanten die uiteindelijk weer goed zijn voor de conditie van jouw ogen.

Voeding met Omega-3 en vetzuren

Omega-3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zit vooral in plantaardige oliën, met in het bijzonder lijnzaadolie. Ook kan je omega-3 vinden in vette vis, schaaldieren, peulvruchten, groene bladsoorten (zoals spinazie) en walnoten. Er zijn ook visolie-capsules waarin omega-3 zit verwerkt, maar toch is het beter om gewoon de voeding tot je te nemen om droge ogen te verminderen. Het is namelijk niet bewezen dat supplementen beter werken dan de voeding met antioxidanten.

Voeding om staar tegen te gaan

Luteïne en zeaxanthine zijn beide een gele kleurstof die de kans op staar kunnen verminderen. Luteïne komt vooral voor in groenten met een groene kleur zoals andijvie, broccoli, boerenkool en spinazie. De voedingsstof zorgt ervoor dat het macula-pigment wordt aangemaakt dat het netvlies in de ogen beschermt. Ook zit de voedingsstof in eieren, noten, kiwi’s en bramen. De stof zeaxanthine zit vooral in oranje en rode producten zoals rode paprika, sinaasappels, nectarines en natuurlijk wortel!

Voeding dat slecht is voor de ogen

Voedsel kan zorgen voor een verbetering van de ogen, maar het kan er ook voor zorgen dat de ogen (tijdelijk) slechter worden. Alcohol is bijvoorbeeld niet zo goed voor de ogen. Alcohol heeft namelijk direct invloed op de oogspieren en het zorgt ervoor dat je (tijdelijk) scheel gaat kijken en slechter gaat zien. Ook kan het ervoor zorgen dat je pupillen langzamer reageren waardoor je ogen zich minder snel aanpassen aan licht en donker. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat antioxidanten worden onttrokken uit je lichaam.

Er zijn ook aanwijzingen dat hoge concentraties van verzadigde vetten ervoor kan zorgen dat je cholesterol verhoogd. Dit kan weer de macula in je netvlies beschadigen.

Bepaalde voedingsstoffen en vitamine kunnen zeker helpen om de conditie van je ogen goed te houden. Heb je al slechte ogen, dan is het toch beter om lenzen of een bril te gaan dragen. Wil je meer informatie wat voor een bril of lenzen passen bij jouw ogen? Kom dan langs in een van onze winkels.

Maak een afspraak

Radhika Stylist

Antioxidanten helpen om je weefsel en cellen in je ogen goed te houden.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer