Waarom jouw baby een zonnebril nodig heeft - Eye Wish Blog

Waarom jouw baby een zonnebril nodig heeft

Een zonnebril voor jouw baby ziet er niet alleen heel lief uit, maar biedt ook bescherming tegen schadelijke UV-straling. Mits je een goede zonnebril hebt… Want wist je dat sommige zonnebrillen het risico op permanente oogbeschadiging zelfs vergroten? Dus lees dit blog voor je naar de winkel snelt. Wij geven namelijk handige tips!

Het is verleidelijk om op een zonnige dag met je baby naar buiten te gaan. Lekker in het gras spelen of relaxen op het terras… Maar inmiddels weet iedereen dat de zon niet goed samengaat met jonge kinderen.

Zo zijn zonnestralen schadelijk voor een babyhuid. Door de snelle groei van de huid heeft het minder tijd om beschadigde huidcellen te herstellen, waardoor de kans op huidkanker (op latere leeftijd) wordt vergroot.

Maar wist je dat UV-straling ook schadelijk is voor de ogen van je baby? De blootstelling aan UV-straling kan zelfs leiden tot permanente oogbeschadiging. Deze beschadiging is niet meteen merkbaar, maar wel op latere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan oogziektes zoals staar en maculadegeneratie waarbij het zichtvermogen snel achteruitgaat.

Onze opticiens weten waar een goede baby- of kinderzonnebril aan moet voldoen. Kom daarom langs voor vrijblijvend advies. Maak alvast een afspraak bij een Eye Wish in jouw buurt.

Maak een afspraak

Baby draagt zonnebril op het strand

Waarom jouw baby een zonnebril nodig heeft

Baby’s en jonge kinderen zijn volop in de groei. Zo ook hun ogen. In vergelijking met de ogen van een volwassene, is…

  • de pupil van groter waardoor er meer schadelijk UV-licht in valt;
  • en de ooglens van minder beschermend pigment voorzien.

Hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Daarom is het van belang om met je baby uit de zon te blijven! Je kunt het best in de schaduw blijven, gebruikmaken van een hoedje met een brede rand én je baby een goede babyzonnebril opzetten.

Maar wat is een goede babyzonnebril?

Waar een babyzonnebril aan moet voldoen

Koop niet de eerste, de beste babyzonnebril die je tegenkomt. Het kan namelijk maar zo zijn dat je een verkeerde bril in handen hebt… Een babyzonnebril zónder de juiste filters vergroot namelijk de kans op oogbeschadiging. Doordat de donkere brillenglazen de pupil van het oog verwijden en tegelijkertijd geen UV filteren, valt er nóg meer schadelijke straling in het oog.

Gelukkig kun je een goede babyzonnebril eenvoudig herkennen. Deze is namelijk voorzien van:

  • de aanduidingen ‘100% UV’ of ‘UV400’;
  • een CE-markering, die de kleurintensiteit aangeven;
  • en polariserende glazen, die lichtschitteringen filteren.

Daarnaast is het van belang om de babyzonnebril goed af te laten stellen door de opticien. Sluit de zonnebril niet goed aan of zakt deze voortdurend af? Dan valt er alsnog zonlicht in het oog van je baby.

Baby met zonnebril en zonnehoed

Wanneer moet je de zonnebril bij je baby opzetten

Zodra je zonnebrandcrème nodig hebt, is het tevens de tijd om een zonnebril op te zetten bij je baby. Vaak is dan de zon op haar felst – zo tussen 11:00 en 15:00 uur. Maar ook op vakantie, bij het water of in de bergen waar de zon net iets feller schijnt.

Let op: ook in de schaduw en op bewolkte dagen is er sprake van UV-straling! Daarbij: de zon schijnt op alle dagen van het jaar, in meer of mindere mate. Dus ook in de herfst, winter en lente! Neem daarom altijd een zonnebril mee, just to be sure.

Onze opticiens adviseren je graag over de mogelijkheden. Maak alvast vrijblijvend een afspraak met een opticien in jouw buurt en wees er zeker van dat de ogen van jouw baby voor 100% worden beschermd.

Maak een afspraak

Niels Opticien

De blootstelling aan UV-straling kan zelfs leiden tot permanente oogbeschadiging.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer