Wanneer heb je een bril nodig? Dit zijn de symptomen! - Eye Wish Blog

Wanneer heb ik een bril nodig?

Het verslechteren van je zicht is een geleidelijk proces. Daardoor heb je niet snel in de gaten dat je eigenlijk een bril nodig hebt. Mensen in jouw omgeving kunnen het zelfs sneller opmerken dan jij… Maar is er een manier om te achterhalen wanneer je een bril nodig hebt? In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten als je twijfelt over de scherpte van je ogen.

In dit artikel lichten wij toe…

 

Heb je het gevoel dat je zicht steeds meer verslechtert? Loop dan niet langer met de klachten rond maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt

Maak een afspraak

Welke symptomen geven aan dat je een bril nodig hebt?

  1. Je ziet waziger

De meeste mensen ondergaan een oogmeting als zij denken dat ze waziger zien. Waziger zien is een geleidelijk proces die je niet snel opmerkt.

Stel: je loopt op straat, wordt in de verte hartelijk begroet en herkent de persoon die naar je zwaait pas wanneer hij of zij je passeert… Dat is niet alleen vervelend, maar wijst ook op een mogelijke verslechtering van het zicht. Hetzelfde geldt voor als je de verkeersborden niet meer kunt lezen of de afzonderlijke blaadjes aan de bomen niet ziet zitten.

  1. Je hebt moeite met lezen

Als je de ondertiteling op televisie slecht leest, ben je wellicht bijziend en heb je een minsterkte nodig. Zie je de letters in een krant of boek wazig en houd je deze verder van je af om te lezen? Dan heet dat verziendheid en bieden plusglazen een uitkomst. Ook is het lastiger om te lezen op een slecht verlichte plek.

Leesproblemen – van veraf of dichtbij – leiden veelal tot een verkeerde (werk)houding. Bij bijziendheid buig je je lichaam sneller naar het beeldscherm toe voor een beter zicht. Hierdoor kun je klachten krijgen van je rug of nek. Als je verziend bent, ben je sneller geneigd om helemaal naar achteren te gaan zitten om een tekst te kunnen lezen.

  1. Je hebt regelmatig (onverklaarbare) hoofdpijn

Hoofdpijn is ook een klacht die wij veel horen. Als je zicht verslechtert, hoe minimaal ook, leveren jouw ogen extra inspanning – bijvoorbeeld, wanneer je moet knijpen om het beeld te verscherpen. Met vermoeide ogen tot gevolg.

Heb je regelmatig last van hoofdpijn en merk je dat je vaker met je ogen knijpt? Dan kan een bril of een set contactlenzen verlichting bieden.

Oogmeting

Wat moet ik doen als ik steeds slechter zie?

Komen bovenstaande symptomen je bekend voor? Dan is het raadzaam om een afspraak te maken met een opticien in jouw buurt voor een vrijblijvende oogmeting. Bij onze Eye Wish Totaalscan wordt de gezondheid van jouw ogen gecontroleerd.

De opticien bepaalt de oogafwijking door elk oog afzonderlijk te controleren. Daarnaast kijkt hij naar de manier waarop jouw ogen samenwerken. Na de oogmeting krijg je persoonlijk advies om je ogen de beste verzorging te geven.

Blijkt uit de oogmeting dat je een correctie nodig hebt? Dan staan onze stylisten voor je klaar om samen met jou een bril te kiezen. Zij weten precies welke bril het beste bij jouw gezicht en stijl past. Dat bepalen zij aan de hand van onder andere je gezichtsvorm en de kleur van je haren, huid en ogen.

Prefereer je lenzen? Dan is er een speciale oogmeting nodig; de opticien bespreekt samen met jou de mogelijkheden.

Ben ik verziend of bijziend?

Je zicht wordt minder wanneer (een van) je ooglenzen verslechteren. De meest bekende én voorkomende oogafwijkingen zijn bijziendheid en verziendheid.

  • Bij bijziendheid zie je alles op korte afstand scherp, maar is het beeld in de verte wazig. Voor deze oogafwijking heb je een minsterkte nodig.
  • Als je verziendheid bent, is je zicht van dichtbij wazig. Deze oogafwijking wordt gecorrigeerd met een plus-sterkte.

 

Zie je zowel van dichtbij als veraf niet scherp? Dan kan het zijn dat je multifocaal glas nodig hebt.

Vrouw die bril nodig heeft

Vanaf welke sterkte heb ik een bril nodig?

Zonder Eye Wish Totaalscan is het – helaas – moeilijk te bepalen vanaf welke sterkte je lenzen of een bril nodig hebt. Want waar de één al met een afwijking van -0,25 regelmatig hoofdpijn heeft, heeft de ander geen enkele klacht met een afwijking van -2.

Verslechteren mijn ogen van een bril?

Wij hebben een kort antwoord op deze hardnekkige fabel: Nee.

Maar waar komt deze fabel vandaan? Nou, door een bril te dragen word je geconfronteerd door het verschil van slecht en goed zicht. Je kunt hierdoor het gevoel krijgen dat je slechter ziet dan vóór je een bril droeg.

Blijf niet met klachten rondlopen, maar gun jezelf en je ogen het allerbeste zicht. Daarom nodigen wij je van harte uit voor een vrijblijvende oogmeting bij een van onze opticiens. Maak alvast een afspraak bij een opticien in jouw buurt.

Maak een afspraak

Niels Opticien

Er zijn verschillende symptomen om erachter te komen of je een bril nodig hebt.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer