Wanneer is een multifocale bril nodig? - Eye Wish Blog

Wanneer heb je een multifocale bril nodig?

Een multifocale bril of lenzen zijn handig wanneer je op twee verschillende afstanden minder goed ziet. In multifocaal glas is zowel een plus- als een minsterkte geslepen zodat je zowel veraf als dichtbij scherp kunt zien. We leggen uit wanneer een multifocale bril handig is en hoe je erachter komt dat je er een nodig hebt.

Verziend en bijziend

Maar eerst lees je over het verschil is tussen bij- en verziend.

Wanneer ben je bijziend?

Bijziendheid betekent dat je veraf niet scherp ziet. Bij bijziendheid is het oog te lang (van voorkant naar achteren gemeten). Hierdoor komt licht vóór je netvlies samen en zie je objecten op langere afstand niet meer goed.

Bij kinderen ontwikkelt bijziendheid zich wanneer zij tussen 8 en 12 jaar oud zijn. In de tienerjaren groeit het oog waardoor de afwijking wordt vergroot. Zodra de ogen zijn uitgegroeid, neemt bijziendheid niet meer toe. Ouderen kunnen bijziend worden als gevolg van staar.

Tegenwoordig worden steeds meer jonge mensen bijziend door het vele beeldschermgebruik. Dit komt waarschijnlijk doordat het oog te lang ovaal (om dichtbij te kijken) gehouden wordt, en te weinig bol (om veraf te kijken).

Twijfel je over de gezondheid van je ogen? Laat ze controleren door gediplomeerde opticiens.

Maak een afspraak

Wanneer ben je verziend?

Verziendheid is een oogafwijking waarbij je dichtbij niet scherp ziet. De meeste mensen worden verziend naar mate ze ouder worden. Dit heet ouderdomsverziend en treedt meestal al op vanaf je 40e levensjaar.

Kinderen worden soms geboren met verziendheid. Maar door de ontwikkeling van hun ogen lost verziendheid bij kinderen vaak op.

Wanneer heb je een multifocale bril nodig?

Je hebt een multifocale bril of lenzen nodig wanneer je zowel verziend als bijziend bent. Dit komt het vaakst voor bij mensen die de 40 zijn gepasseerd.

Mensen boven de 40 kunnen namelijk ouderdomsverziendheid ontwikkelen, terwijl ze al (iets) bijziend zijn. Met de hulp van multifocaal glas kunnen de ogen zich weer ontspannen voor scherp zicht op alle afstanden.

Multifocale kijkoplossing van Eye Wish

Onlangs testte consumentenwaakhond Radar verschillende multifocale brillen die online waren aangeschaft. Het kwaliteitsniveau bleek bedroefd laag: de multifocale brillen waren verkeerd of niet aangemeten en veroorzaakten hoofdpijn, duizeligheid en een algeheel oncomfortabel gevoel.

De multifocale brillenglazen van Eye Wish Opticiens worden geheel op maat van jouw ogen gemaakt. Niet alleen is de gewenningsperiode korter, maar ook je ogen raken niet onnodig vermoeid omdat ze gestandaardiseerd multifocaal glas moeten corrigeren.

Welke multifocaal optie past bij jou: bril of lenzen?

Een multifocale bril heeft twee verschillende sterktes in het glas, die soepel in elkaar overlopen via de zogeheten tussenafstand. Hierin verschilt een multifocale bril van een bifocale bril: deze heeft enkel twee sterktes in het glas en geen tussenafstand.

Meer weten over de verschillen tussen multifocaal, varifocaal en bifocaal? Je leest het hier >>>

Het leesgedeelte van multifocale lenzen bevindt zich rondom de lens en de sterkte voor veraf zit in het midden. Hierdoor kijk je altijd door beide afstanden en zie je te allen tijde scherp. Je hersenen filteren vanzelf het scherpste beeld eruit. Wees je er wel van bewust dat het even kan duren voor jouw hersenen en ogen aan deze ‘nieuwe’ kijkoplossing gewend zijn

Multifocale lenzen worden stap-voor-stap bijgesteld om je optimaal beeld te geven. Daardoor duurt het iets langer voordat je de lenzen hebt, maar dan zie je meteen wel weer haarscherp!

Maak een afspraak

Niels Opticien

De multifocale brillenglazen van Eye Wish Opticiens worden geheel op maat van jouw ogen gemaakt.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Reageren is niet mogelijk

Navigeer