Geschiedenis van Ray-Ban: een ongekend succesverhaal - Eye Wish blog

Geschiedenis van Ray-Ban: een ongekend succesverhaal

Schrijven we over Ray-Ban, dan moeten we oppassen dat we niet té complimenteus worden. Want met beroemde modellen als Wayfarer, Round en Clubmaster is Ray-Ban al tientallen jaren niet uit het straatbeeld weg te denken. De Ray-Ban geschiedenis begon in 1937 – bij de introductie van de meest iconische zonnebril van allemaal: de Aviator. Daarom vandaag een vogelvlucht langs 80 jaar Ray-Ban.

De geschiedenis van Ray-Ban begon in het leger

In de eerste helft van de jaren 30 zat de Amerikaanse luchtmacht met een probleem. Boven in de lucht werden piloten namelijk verblind door de zon. Uiteindelijk was het in ooggezondheid gespecialiseerde Bausch & Lomb dat met een oplossing kwam. Groene glazen in een frame dat dunner, lichter en eleganter was dan de voorganger. Ook het oorspronkelijke rechthoekige frame werd aangepast, om ruimte te maken voor de zuurstofmaskers van de gevechtsvliegtuigen.

Het aangevraagde patent kreeg een naam: Ray-Ban Aviator. Die naam is niet toevallig gekozen. Ray betekent namelijk zonnestraal, ban is verbannen en aviator kun je vertalen als vliegenier of piloot. Ray-Ban Aviator is dus de verbanner van zonnestralen, speciaal voor piloten.

Bij de luchtmacht werd deze bril een succes. Wel duurde het een aantal jaar voordat de Aviator bekend werd bij het grote publiek. Een belangrijk moment voor de doorbraak was een krantenfoto van generaal Douglas MacArthur, genomen toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 aankwam op de Filippijnen. Na de oorlog werd de legeruitstraling, inclusief Aviator, dominant in de modewereld.

Bestel jouw Aviator of een ander Ray-Ban model eenvoudig online bij Eye Wish. Voor 22:30 uur besteld, is de volgende werkdag in huis.

Ontdek Ray-Ban zonnebrillen

De popwereld

In de jaren 50 werd Ray-Ban steeds populairder. In de fashionwereld geldt een belangrijke regel, namelijk dat je pas echt groot wordt als sterren je dragen. En dat is precies wat er gebeurde toen Ray-Ban in 1952 de Wayfarer op de markt bracht. Deze bril, geheel tegen de tijdgeest in gemaakt van kunststof, werd gedragen door tal van film- en popsterren. Acteur James Dean was de eerste en in de decennia daarna volgden vele grote namen, zoals Marilyn Monroe, Bob Dylan en Michael Jackson. Ook in populaire films werd de bril gedragen, bijvoorbeeld in Risky Business (Tom Cruise), Taxi Driver (Robert de Niro) en natuurlijk in The Blues Brothers.

Als geen ander bleef Ray-Ban beroemdheden aan zich binden. In 1986 was er met de introductie van de Clubmaster een nieuwe hit. Acteur Bruce Willis, een van de sterren in de televisieserie Moonlighting, maakte de bril direct onvergetelijk. Het model met een balk aan de bovenkant van de glazen werd het symbool voor de Amerikaanse manier van leven, met beroemde ambassadeurs als Malcolm X, verschillende Amerikaanse presidenten en Colonel Sanders, de oprichter van Kentucky Fried Chicken.

Ray-Ban blijft vernieuwen

Natuurlijk zijn de nieuwste modellen wederom een must en lust voor het oog. Zo was de Round bijvoorbeeld in 2015 het meest gedragen model. Deze bril, geïnspireerd op de ronde glazen van John Lennon, zie je met kleurrijke spiegelglazen vaak op festivals. Niet geheel toevallig worden beroemdheden als Justin Bieber, Kate Moss en Miley Cyrus regelmatig met de Round op de foto gezet.

Maar ook de oudere Ray-Ban modellen hebben sinds generaal MacArthur niet stilgestaan. In tegendeel: Ray-Ban weet haar bekendste modellen steeds opnieuw uit te vinden. Zo werd een plots felgekleurde Aviator in de jaren 70 populair door Elvis Presley en een retro variant zag je kort geleden bijna elke dag op de neus van Bradley Cooper.

Van plan om een zonnebril te kopen? Dan zijn dit de punten waar je op moet letten >>>

Bestel jouw favoriete Ray-Ban bij Eye Wish

Uiteraard blijft het zonnebrillenmerk feilloos meegaan met de nieuwste trends. Zo krijgen de Aviator, de Clubmaster en de Round elk jaar hun eigen editie. Ray-Ban mag dan wel 80 jaar oud zijn, het is verre van ouderwets.

Ontdek Ray-Ban zonnebrillen

Ray-Ban zonnebrillen zijn verkrijgbaar bij Eye Wish Opticiens! Kijk hier voor een Eye Wish Opticien bij jou in de buurt of bekijk alvast onze zonnebrillen online.

Radhika Stylist

Ray-Ban mag dan wel 80 jaar oud zijn, het is verre van ouderwets.

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer