Onderzoek wijst uit: kinderen bijziend door beeldschermen | Eye Wish Blog

Bijziendheid bij kinderen vergroot door beeldschermgebruik

Bijziendheid bij kinderen wordt onder andere veroorzaakt door hoog beeldschermgebruik. Dat bewees het Erasmus MC. Wetenschappers volgden duizend kinderen van hun zesde tot en met hun dertiende levensjaar en bestudeerden het effect van beeldschermen op kinderogen. Het resultaat: op zesjarige leeftijd was 2,5% van de groep bijziend en op dertienjarige leeftijd betrof het maar liefst 25% van de kinderen.

Vermoed je dat jouw kind minder goed ziet? Kom gerust langs voor een oogmeting.

Maak een afspraak

De onderzoekers van het Erasmus MC wijten de vertienvoudiging van het aantal bijziende kinderen aan het binnen zitten en het onafgebroken kijken naar tablet- en smartphoneschermen. Bijziendheid ontstaat wanneer het oog te weinig licht binnen krijgt en als men onvoldoende ‘oefent’ om in de verte te kijken. Met andere woorden: als je te veel dichtbij kijkt, wordt het vermogen om veraf te zien vanzelf slechter. Vooral bij kinderen is deze kans groot omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn.

Bijziendheid bij kinderen is nooit zo hoog geweest. De gevolgen ervan zijn groot: je kind heeft een verhoogde kans op oogziekten op latere leeftijd, zoals maculadegeneratie, compliceerde staar of een te hoge oogboldruk.

Symptomen van bijziendheid bij kinderen

Bij bijziendheid zien kinderen van dichtbij wel scherp maar hebben ze moeite met goed zien in de verte. Hoe herken je deze oogafwijking bij een kind?

  • Als je het gevoel hebt dat je kind je niet herkent in de verte, bijvoorbeeld wanneer hij niet terug zwaait als je op afstand bent.
  • Als je kind voorwerpen op afstand, minder snel waarneemt, bijvoorbeeld wanneer hij een vogel niet opmerkt.
  • Als je kind veel met zijn ogen knijpt om zijn beeld scherp te stellen.

Bijziendheid bij een kind genezen

Bijziendheid bij kinderen en jongeren kun je voorkomen. We zetten de belangrijkste punten op een rij.

  • Train jonge kinderogen

Kinderogen passen zich snel aan. Daarom zijn zij extra vatbaar om bijziend (of verziend) te worden. Maar ze kunnen zich ook goed herstellen. Zorg er daarom voor dat je kind regelmatig afwisselt tussen dichtbij en veraf kijken. Dit doe je het beste door kinderen en tieners niet te lang naar een beeldscherm te laten staren.

  • Laat hen buitenspelen

Kinderen behouden niet alleen hun vergezicht door buiten te spelen, maar er komt ook meer licht in hun ogen.

  • Draag een bril of lenzen om bijziendheid te verhelpen

Als je kind al last heeft van vermoeide of rode ogen na veel beeldschermgebruik, dan heeft hij waarschijnlijk al last van bijziendheid. Door een bril of lenzen te dragen, worden de klachten verholpen. Vermoed je bijziendheid bij je kind? Kom dan vrijblijvend bij ons langs voor een professionele oogmeting.

Vermoed je dat jouw kind minder goed ziet? Kom gerust langs voor een oogmeting.

Maak een afspraak

Niels Opticien

Blijf kinderogen trainen op veraf kijken!

Deel dit artikel met je vrienden

Nieuwe bril, zonnebril of lenzen nodig?

Plaats een reactie

Navigeer